Leden aan het woord

De leden van van onze vereniging zijn het over één ding eens, volksdansen is ontspannend, gevarieerd, laagdrempelig maar bovenal gezellig. Op de vraag ‘waarom volksdansen?’ kregen we de volgende reacties;

Je bent actief bezig op fijne muziek.
Rustige en snellere dansen wisselen elkaar af; je bepaalt zelf welke je mee danst.
En ken je een dans niet? Geen probleem, de dans wordt nog even uitgelegd, je kijkt af bij geroutineerde dansers (dat is heel gebruikelijk in de groep!) of je buurvrouw geeft ‘onderweg’ aanwijzingen. En na wat oefenen ken je de dans wel!
Verder kun je gezellig kletsen met andere mensen: tussen de dansen door, in de pauze of als je even niet mee danst.

Ik vind het heerlijk om te dansen. Het voordeel van volksdansen is dat je geen partner nodig hebt. Verder dans je op allerlei soorten muziek uit verschillende landen. Er is voor elk wat wils. Langzame en snellen dansen, moeilijke en makkelijke. De leeftijden in de groep variëren dan ook van rond de 30 tot boven de 60. De vereniging is gericht op het plezier van het samen bezig zijn. We treden daarom maar af en toe op. Bv op de grote markt, tijdens het weekend van de amateurkunst WAK, om het volksdansen te promoten.

Jaren geleden stond ik met mijn neef in Amsterdam ergens op het trottoir te wachten tot de deuren zouden opengaan. We zouden een lezing bijwonen, van wie ben ik vergeten. Maar wat ik nog heel goed weet is, dat we daar met een hele club mensen stonden te wachten en opeens gebeurde er wat: men barstte uit in iets waarvan ik achteraf denk dat het de ‘Majim’ was. Er was geen muziekapparaat te bekennen, de dansers zongen.
Oesjawten majim besason mima ajne hajesjoea, etc.
Ik was diep onder de indruk, zoiets had ik nog nooit gezien en ik wist meteen: “Dat wil ik ook”.
Nu zijn we veel jaren verder en hebben we godzijdank Oberon. We kunnen iedere week dansen in Goes en nog heel wat meer dan de Majim.